W obliczu zbliżającej się wielkimi krokami zimy możemy mieć trudności z utrzymaniem naszych koni w odpowiedniej kondycji. Dzięki regularnemu ważeniu zwierząt i wizualnej ocenie kondycji możemy wcześnie zauważyć wszelkie spadki wagi. Zanim jednak dokonamy zmian w diecie, ważne jest, by wyeliminować inne możliwe przyczyny chudnięcia, takie jak pasożyty, zły... Zobacz więcej →
Kwi
18
Kwi
15
Czy mój koń ma nadwagę? Czasem trudno jest określić, czy dany koń ma nadwagę czy nie. Właściciele koni widzą swoje zwierzęta codziennie, dlatego trudno im jest zauważyć kolejne przybywające kilogramy. Ponadto niełatwo jest wizualnie określić stopień otłuszczenia konia. Najwygodniejszym sposobem kontroli wagi jest taśma do ważenia koni. Najlepiej stosować ją... Zobacz więcej →
Kwi
14
Kluczowy składnik diety Białko spełnia w organizmie liczne ważne funkcje – jest wykorzystywane do budowy i regeneracji tkanek, stanowi główny budulec mięśni, skóry, ścięgien, naczyń krwionośnych, organów wewnętrznych, kości, sierści i kopyt. Pomaga regulować funkcjonowanie wielu układów ciała. Z białka zbudowane są przeciwciała odpowiadające za walkę z bakteriami i wirusami,... Zobacz więcej →
Kwi
06
Konie wyścigowe muszą prawidłowo oddychać, aby dobrze biegać, jednak choroba zapalna dolnych dróg oddechowych (IAD – Inflammatory Airway Disease) może zagrozić ich wydolności. Nowe badania przeprowadzone na Wydziale Weterynaryjnym kanadyjskiego Uniwersytetu Guelph wykazują, że ta choroba występuje znacznie częściej niż się do tej pory wydawało. Naukowcy zbadali pod mikroskopem... Zobacz więcej →
Kwi
06
Owrzodzenie żołądka to często spotykana choroba, która niestety, jak się wydaje, dotyka najczęściej dorosłych koni wyczynowych. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że ponad 90% koni wyścigowych w treningu cierpi na wrzody, jednak nie wykazuje zewnętrznych objawów tej choroby. Oto zestaw przydatnych porad, dzięki którym łatwiej będzie zauważyć pierwsze objawy i... Zobacz więcej →
Kwi
06
Autor: Profesor Meriel Moore-Colyer. Zjedzenie "małego co nieco" może niekiedy sprawić nam przyjemność, jednak prawdą jest, że bardzo niewielu z nas faktycznie je bardzo mało. Obecnie żywność zawiera tyle ukrytego cukru, że corocznie zjadamy go ponad dwa razy tyle, ile sami ważymy. Tymczasem przed pierwszą wojną światową było to około... Zobacz więcej →
Kwi
03
W części 1 artykułu ustaliliśmy, iż: Ochwat jest chorobą postępującą, a czas odgrywa kluczową rolę w ograniczaniu uszkodzeń i zwiększaniu szans na wyleczenie. Ochrona błony podochwatstawnej (czyli "kleju" spajającego blaszki tworzywa z listewkami ściany kopyta) jest kluczowa, jeśli chcemy uniknąć rotacji i/lub opadnięcia kości kopytowej. Martwe komórki się nie regenerują.... Zobacz więcej →
Kwi
02
OCHWAT – przyczyny i zapobieganie (część 1) Każdy, kto choć przez chwilę miał kontakt z końmi, prędzej czy później spotkał się z określeniem "ochwat". Złożona natura tego potencjalnie nieodwracalnego schorzenia odbija się w różnorodności definicji, na przykład: "… poważna forma kulawizny u koni, charakteryzująca się gorącymi, bolesnymi kopytami oraz wyczuwalnym... Zobacz więcej →
Kwi
02
Jest to często spotykane schorzenie układu oddechowego o podłożu alergicznym, mające bezpośredni negatywny wpływ na zdrowie i możliwości fizyczne zwierzęcia. Przewlekła obturacyjna choroba płuc koni, znana również jako dychawica, COPD lub RAO, występuje u koni uczulonych na występujące w otoczeniu alergeny kurzu. Reakcja alergiczna wywołuje stan zapalny układu oddechowego,... Zobacz więcej →
Kwi
01
Określenie "kolka" zasadniczo oznacza ból w obrębie jamy brzusznej. Istnieją cztery główne rodzaje kolki: kolka związana z niedrożnością jelit, kolka spastyczna, kolka gazowa (wzdęcie jelit) oraz kolka z zapiaszczenia. W niniejszym artykule skupimy się na wpływie żywienia paszami objętościowymi na ograniczenie ryzyka wystąpienia każdego z tych typów kolki. Żadnych nagłych... Zobacz więcej →