Metody przygotowywania siana dla koni podlegały stałej ewolucji od momentu udomowienia tych zwierząt, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że konie robocze z konieczności spędzały więcej czasu w stajni niż na pastwisku.
Właściciele koni wiedzą, że zanieczyszczone powietrze w stajni może być przyczyną problemów oddechowych, a w skrajnych przypadkach nawet poważnie zagrozić jakości życia zwierzęcia. Niewątpliwie suche siano jest największym źródłem alergenów i czynników drażniących, które znajdują się nawet w najlepszej jakości paszy.
Siano stanowi podstawę końskiej diety i dlatego nie jesteśmy w stanie całkowicie odizolować koni od lotnych cząsteczek kurzu, które unoszą się w powietrzu w bezpośredniej bliskości końskich nozdrzy i mogą wywołać alergie i choroby układu oddechowego. Parowniki do siana firmy Haygain powstały jako próba rozwiązania tego problemu, a tak wyglądała ewolucja systemu parowania paszy.
Ewolucja metod parowania siana
Moczenie – tradycyjny, stosowany do wieków sposób radzenia sobie z kurzem w sianie polegał na moczeniu siana lub polewaniu go wodą, by zredukować pylenie się paszy.
Wrząca woda – następnie powstał pomysł polewania wrzącą wodą paszy umieszczonej w plastikowym pojemniku z pokrywą lub w zamykanym worku, co miało zapobiegać wydostawaniu się pary na zewnątrz.
Narodziny parownika Haygain – w 2009 roku firma Haygain opracowuje projekt jedynego na rynku parownika o naukowo potwierdzonej skuteczności.
Wersje “zrób-to-sam” – coraz więcej osób zaczyna konstruować swoje własne parowniki, usiłując uzyskać taką samą sprawdzoną skuteczność parowania, jaką oferują parowniki Haygain.
Inne marki – domowe modele parowników składające się z plastikowego pojemnika i małego generatora pary są nieskuteczne, a przy tym mogą stać się inkubatorem dla szkodliwych bakterii.
Naukowo udowodniona skuteczność – parowniki Haygain stanowią jedyną opartą na dowodach naukowych metodę usuwania niemal 90% kurzu, bakterii, grzybów i pleśni.
1. Moczenie
Polewanie siana wodą lub moczenie było tradycyjnym i jedynym wówczas sposobem na zapobieganie przedostawaniu się lotnych cząstek, bakterii, alergenów i pleśni do powietrza, którym oddycha koń.
Długotrwałe namaczanie siana w wodzie może być skuteczne, ponieważ udowodniono, że już 10 minut moczenia może zredukować zawartość lotnych cząstek o 90%. Jednak NIE jest ono w stanie zabić szkodliwych bakterii, a przy bardzo długim moczeniu ich zawartość w paszy znacznie wzrasta (2,4). Poza tym brunatna woda pozostała po moczeniu jest w rzeczywistości 9 razy bardziej szkodliwa dla środowiska niż nieoczyszczone ścieki.
Moczenie to niezbyt higieniczny i wymagający mnóstwa pracy sposób, a przy tym, jak wykazały liczne badania, moczone siano jest najmniej atrakcyjne dla koni w porównaniu z sianem suchym, parowanym oraz sianokiszonką. Jeśli nie możemy się obejść bez moczenia, ponieważ, na przykład, musimy zredukować wartość kaloryczną paszy lub obniżyć poziom cukrów prostych, najlepiej jest najpierw moczyć (aby wypłukać cukry), a następnie parować (by oczyścić paszę) (3).
2. Wrzątek
Wydawało się, że pomysł polegający na polewaniu siana wrzącą wodą bezpośrednio z czajnika mógłby ewentualnie być skuteczny, jednak “parując” siano w ten sposób również tworzymy doskonałe środowisko do rozwoju bakterii i pleśni, ponieważ temperatura wewnątrz pojemnika szybko spada, a siano nie jest ani dobrze zmoczone, ani skutecznie uparowane.
3. Narodziny pomysłu na Haygain
W 2009 roku, opierając się na wynikach szeroko zakrojonych badań naukowych, firma Haygain jako pierwsza wprowadziła na rynek profesjonalny parownik do siana o udowodnionej naukowo skuteczności. Urządzenie posiada trzy istotne cechy konstrukcyjne. Pierwszą z nich jest opracowany w toku wieloletnich doświadczeń we współpracy z prof. Moore-Colyer z Royal Agricultural University w Cirencester opatentowany dystrybutor pary wyposażony w perforowane lance. Ten unikalny element pozwala na wprowadzenie bardzo gorącej pary do wnętrza parowanej porcji siana, dzięki czemu cała objętość paszy podlega procesowi oczyszczania. Druga istotna cecha konstrukcyjna to wydajny generator pary o dużej mocy, zaprojektowany i skonstruowany specjalnie na zamówienie firmy Haygain. Trzecią z nich jest izolowany pojemnik o podwójnych ściankach, który umożliwia osiągnięcie i utrzymanie bardzo wysokiej temperatury (ponad 100ºC) w czasie parowania. Rozliczne badania naukowe wykazały, że parowanie redukuje zawartość lotnych cząstek kurzu niemal o 99%, a także likwiduje bakterie, pleśń i drożdże, co polepsza jakość i czystość siana (2).
4. Wersje “zrób-to-sam”
Samodzielnie wykonywane parowniki do siana składają się zwykle ze standardowego, wyposażonego w kółka pojemnika z klapą oraz generatora pary przeznaczonego do usuwania tapet ze ścian. Na pierwszy rzut oka wygląda to nieźle, jednak w rzeczywistości taki parownik nie pozwala na osiągnięcie odpowiednio wysokiej temperatury, koniecznej do skutecznego parowania siana, a ponadto nie jest w stanie wprowadzić pary do wnętrza porcji siana, która paruje się wyłącznie z zewnątrz. Ponadto zwykłe kosze na śmieci z klapą oraz inne podobne pojemniki zwykle mają pojedyncze ścianki i nie są izolowane termicznie, przez co nawet jeśli para dotrze do porcji siana, ciepło będzie uciekało na zewnątrz, szczególnie w zimie. Dodatkowo istnieje ryzyko, że taki samodzielnie wykonany parownik stanie się inkubatorem dla szkodliwych bakterii, które będą dodatkowo zakażały paszę, tym bardziej, że wyniki jednego z badań wykazały, iż przedłużone moczenie siana skutkuje gwałtownym zwiększeniem ilości bakterii, drożdży i grzybów w moczonej paszy (4).
5. Inne marki parowników
Popularność karmienia parowanym sianem znacznie wzrosła od roku 2009. Setki tysięcy parowników Haygain są używane na całym świecie, więc inne firmy również zaczęły podejmować próby skonstruowania własnych wersji tych niezbędnych w stajni urządzeń. Wyglądają one podobnie, ale od oryginalnych parowników Haygain odróżnia je niższa cena, a także fakt, że ich cechy użytkowe są podobne do cech parowników konstruowanych domowym sposobem – nie mają one możliwości rozprowadzenia pary w całej objętości siana, ich pojemniki mają pojedyncze, nieizolowane ścianki, a generator pary i wąż doprowadzający nie są wystarczająco skuteczne. Inne marki, w przeciwieństwie do firmy Haygain, nie mogą poszczycić się opartym na wieloletnich badaniach doświadczeniem oraz dobroczynnym wpływem na zdrowie koni. Ponadto wyniki badań wskazują, że nieizolowane pojemniki oraz brak systemu wprowadzającego parę do wnętrza porcji siana nie pozwalają na osiągnięcie wystarczająco wysokiej temperatury oraz uniemożliwiają równomierne uparowanie paszy. Parowniki konstruowane domowym sposobem oraz urządzenia innych firm niż Haygain mogą w rzeczywistości pogarszać jakość higieniczną parowanego siana, ponieważ wilgotne i ciepłe środowisko, jakie tworzą, nie tylko nie rozwiązuje problemu kurzu w paszy, ale również może działać jak inkubator dla bakterii.
6. Naukowo udowodniona skuteczność
Parowniki do siana firmy Haygain nadal pozostają jedyną opartą na naukowych podstawach metodą ograniczania o niemal 99% zawartości lotnych cząstek kurzu, bakterii, grzybów i pleśni w sianie i sianokiszonce. Parowniki Haygain są polecane przez lekarzy weterynarii, naukowców, trenerów, jeźdźców i właścicieli koni na całym świecie.
Zapisz się na newsletter, by regularnie otrzymywać nowe informacje
Preferencje plików cookies
✕
Inne
Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.
Niezbędne
Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.
Reklamowe
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.
Analityczne
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Funkcjonalne
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.
Wydajnościowe
Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.
Cenimy Twoją prywatność
Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Spośród nich pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć sposób korzystania z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce użytkownika wyłącznie za jego zgodą. Użytkownik ma również możliwość rezygnacji z tych plików cookie.