Otrzymaj 20% RABATU przy pierwszym zamówieniu. Zapisz się do naszego newslettera i odbierz swój kupon!

Szukaj
Szukaj

Jak wypasać konie skłonne do ochwatu?

Garść faktów
  • Wysoki poziom cukrów w trawie może wywołać ochwat u koni podatnych na tą chorobę.
  • Takie konie powinny korzystać z pastwiska w bardzo ograniczonym zakresie lub nie korzystać wcale.
  • Wypasać należy pomiędzy godziną 3 w nocy a 10 rano.
  • Należy uważnie dobierać skład botaniczny mieszanek traw na pastwisko.
  • Trzeba śledzić warunki pogodowe.
  • Nie przepasać pastwiska.
  • Stosować kaganiec pastwiskowy.
  • Utrzymywać konia w formie.
  • Współpracować z lekarzem weterynarii i specjalistą żywieniowym.

Ochwat (rozlane aseptyczne zapalenie tworzywa kopytowego) wiąże się z uszkodzeniem tkanek, które łączą kość kopytową z puszką rogową kopyta. Objawy choroby to:

  • Bolesność kopyt.
  • Tętnienie tętnic palcowych.
  • Przekrwienie blaszek tworzywa kopytowego, niekiedy prowadzące do rotacji lub opuszczenia kości kopytowej.

Ochwat ma często bezpośredni związek z żywieniem i dietą konia. Zjedzenie dużej ilości roślin bogatych w węglowodany niestrukturalne (czyli cukry proste i skrobię) może wywołać atak choroby. Trawy sezonu chłodnego, takie jak kupkówka, stokłosa i tymotka, zwykle zawierają więcej cukrów.

Czy mój koń ma skłonność do ochwatu?

Wysokocukrowe trawy, zwykle spotykane w runi pastwiskowej, mogą wywołać ochwat u koni podatnych na tą chorobę, czyli, między innymi, u:

  • Koni otyłych, doskonale wykorzystujących paszę.
  • Kuców.
  • Koni z zespołem metabolicznym.
  • Koni, które już chorowały na ochwat.
Wypasanie koni podatnych na ochwat

Konie podatne na chorobę powinny korzystać z pastwiska w bardzo ograniczonym zakresie lub nie korzystać wcale. Dla koni szczególnie wrażliwych pasienie się w ogóle nie jest możliwe, niezależnie od pory dnia. Oczywiście, te zasady nie dotyczą absolutnie wszystkich koni, jedynie tych wrażliwych. W ich przypadku ani pora dnia, ani pogoda zwykle uznawane za bezpieczne, nie gwarantują, że zawartość cukrów w trawie będzie niższa.

Zawartość cukrów jest największa:

  • W młodej trawie (wczesną wiosną oraz podczas odrostu runi po wypasieniu).
  • W okresie, kiedy noce są zimne, a dni ciepłe i słoneczne (czyli jesienią i wczesną wiosną).
  • Po przymrozkach.
  • W czasie suszy.
Kiedy można wypasać konie podatne na ochwat?

Powinny one korzystać z pastwiska wtedy, kiedy zawartość cukrów w trawach jest jak najniższa. Wpływa na nią wiele czynników, w tym:

  • Pogoda
  • Niekorzystne warunki środowiska, powodujące stres roślin
  • Faza dojrzałości (etap wzrostu rośliny)
  • Pora dnia
  • Pora roku

Gdy świeci słońce, rośliny produkują i magazynują cukry, pobierając wodę i dwutlenek węgla i wykorzystując światło słoneczne do fotosyntezy. Zmagazynowane cukry są następnie wykorzystywane w nocy, kiedy roślina rośnie. Zatem poziom cukrów jest wyższy późnym popołudniem, a niższy wczesnym rankiem. Dlatego też konie wrażliwe powinny korzystać z pastwiska pomiędzy godziną 3 w nocy a 10 rano, kiedy trawy zawierają najmniej cukrów.

Do kumulacji cukrów w roślinach dochodzi wtedy, kiedy panują niekorzystne warunki pogodowe, na przykład podczas suszy lub kiedy temperatura powietrza spada poniżej 4,5ºC. Lepiej więc nie wypasać koni podatnych na ochwat, kiedy rośliny przechodzą stres związany z warunkami środowiska.

Chłodna wiosenna i jesienna pogoda również może sprawić, że rośliny będą gromadzić cukier, więc u koni podatnych może wystąpić ochwat. Z kolei okres cieplejszej pogody i brak światła słonecznego (w nocy lub przy pochmurnej pogodzie) to lepsze warunki do wypasu takich koni, ponieważ wtedy właśnie rośliny zużywają cukry do procesów szybkiego wzrostu.

Przejedzenie

Przejedzenie trawą również może wywołać epizod ochwatu u koni wrażliwych. Konie korzystające z pastwisk zacienionych przez drzewa lub budynki będą mogły paść się dłużej, ponieważ trawy rosnące w cieniu magazynują mniej cukrów. Zawartość cukrów możemy obniżyć także poprzez spasanie dojrzałych traw, które będą zawierały mniej cukrów, a także nie będą aż tak smakowite, dzięki czemu koń będzie jadł wolniej i zje mniej.

Jeśli ruch na pastwisku jest jedynym zajęciem naszego konia, warto rozważyć użycie kagańca pastwiskowego, który również ograniczy ilość trawy, którą koń będzie w stanie zjeść.

Praca

Regularna aktywność fizyczna i prawidłowa kondycja to czynniki pomagające zredukować ryzyko ochwatu od trawy pastwiskowej.

Zarządzanie pastwiskiem

Przed wypuszczeniem na trawę koni skłonnych do ochwatu (lub tych, które już były kiedyś chore) należy zapytać o zdanie lekarza weterynarii. Mając konia podatnego na tę chorobę, musimy uważnie zarządzać naszym pastwiskiem.

  • Unikajmy zbyt intensywnego i długiego wypasania pastwiska (dolna część rośliny gromadzi zwykle najwięcej cukrów).
  • Unikajmy pasienia koni na trawach, które już wykształciły sporo kłosów (kłosy zawierają dużo węglowodanów).
  • Ograniczajmy koniom czas spędzany na pastwisku, jeśli panują niekorzystne dla roślin warunki (np. susza).
  • Stopniowo przyzwyczajajmy konie do bujnej wiosennej trawy.

Gatunki traw pastwiskowych

Pewne gatunki traw w niesprzyjających warunkach mają tendencję do gromadzenia cukrów. Niektóre z nich to:

  • Tymotka
  • Stokłosa
  • Kupkówka
  • Większość traw sezonu chłodnego

U większości gatunków traw zapasy cukrów gromadzą się w dolnej części źdźbeł (do wysokości 10 cm), dlatego trzeba się upewnić, że pastwisko nie jest nadmiernie wyjedzone, co pomoże uniknąć ochwatu. Należy prawidłowo nawozić nasze użytki zielone i unikać wypasania koni, kiedy warunki pogodowe są niekorzystne dla roślin.

Kontrola chwastów

Najnowsze badania nie potwierdzają bezpośredniego związku ochwatu z jedzeniem chwastów przez konie, jednak obecność węglowodanów niestrukturalnych w wielu gatunkach tych roślin sugeruje, że właściciele koni powinni zadbać o to, by ich padoki były wolne od zachwaszczenia. Jest to szczególnie istotne dla ochwatowych koni i kuców.

Alternatywne pasze dla koni chorych i podatnych na ochwat

Jeśli nasz koń nie ma możliwości korzystania z pastwiska, powinniśmy mu zapewnić inne źródło włókna paszowego, czyli siano lub sianokiszonkę. Zawartość cukrów i skrobi w takich paszach nie powinna przekraczać 10%, więc warto w specjalistycznym laboratorium paszowym wykonać analizę żywieniową siana, aby upewnić się, że możemy je bezpiecznie podawać naszemu koniowi.

https://extension.umn.edu/horse-nutrition/grazing-horses-prone-laminitis

Udostępnij Wpis:

Podobne Wpisy

0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz sklep

    Zapisz się na newsletter, by regularnie otrzymywać nowe informacje