Marka Haygain powstała dzięki grupie pasjonatów jeździectwa z południowej Anglii, zaniepokojonych kaszlem, wypływem z nosa i innymi problemami oddechowymi występującymi u ich koni.
Podejrzewali oni, że przyczynę tych problemów stanowiły unoszące się w powietrzu cząstki kurzu pochodzące z siana, a stosowana od setek lat metoda usuwania tych cząstek poprzez moczenie w oczywisty sposób okazała się nieskuteczna.
Tymczasem metodą wartą uwagi i zbadania okazało się parowanie siana w wysokiej temperaturze.
We współpracy z badaczami z University of Bristol oraz Royal Agricultural University udało się opracować kilka prototypów parowników do siana. Unikalna patentowana metoda parowania opierała się na zastosowaniu izolowanego pojemnika na siano wyposażonego w lance, które wbijały się w porcję paszy i wprowadzały parę bezpośrednio do jej wnętrza, dzięki czemu rozchodziła się ona równomiernie w całej objętości, podgrzewając ją do wysokiej temperatury. Rezultat: wolne od kurzu i pleśni, czyste i smaczne siano.