Otrzymaj 20% RABATU przy pierwszym zamówieniu. Zapisz się do naszego newslettera i odbierz swój kupon!

Szukaj
Szukaj

Żywienie koni a ekonomia

Okresowy przegląd diety naszych koni daje nam pewność, że zapewniamy im jak najlepsze żywienie w najbardziej ekonomiczny sposób.

Pierwszym krokiem na drodze do wartościowego i ekonomicznego żywienia jest precyzyjne określenie jakim koniem się opiekujemy i jaki efekt chcemy osiągnąć. Czy opiekujemy się stadem klaczy zarodowych? A może nasz koń sportowy jest w lekkim lub intensywnym treningu? A może zajmujemy się starszym kucem-emerytem?

Gdy już jasno ustalimy nasz cel żywieniowy, specjalista żywienia koni powinien ocenić całość diety, skrupulatnie gromadząc informacje na temat:
* rodzaju oraz ilości pasz objętościowych i treściwych, jaką otrzymuje dany koń,
* wszystkich suplementów oraz powodów ich stosowania,
* czasu spędzanego na pastwisku, jakości trawy oraz preferencji smakowych zwierzęcia.

Poza ustaleniem wartości żywieniowej ocena diety ujawni również wszelkie niedobory lub nadmiary konkretnych składników odżywczych. Najprostszym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy jest pozbycie się tych elementów, których koń dostaje zbyt dużo.

Kolejnym sposobem na oszczędności jest dostosowanie ilości siana i trawy do rzeczywistych potrzeb konia. Trawa pastwiskowa jest istotnym źródłem substancji odżywczych, niekiedy nawet przez cały rok, więc jak najdłuższe utrzymywanie koni na pastwisku jest jednym ze sposobów na obniżenie zużycia innych pasz, jak trawokulki i gotowe sieczki, które zwykle są dość drogie.

Całkowite wykluczenie siana z diety może nie być dobrym rozwiązaniem, warto więc obniżać koszty, szukając tej paszy w jak najbliższej okolicy. Dalsze oszczędności zapewni kontakt z lokalnym producentem i kupowanie siana prosto z łąki, ponieważ dzięki temu producent też może zaoszczędzić na kosztach przeładunku. Dodatkowo wydatki na transport paszy mogą znacznie podnieść jej cenę.

Oceniając skalę wydatków na pasze, specjalista żywieniowy często sprawdzi również czy konie dostają paszę objętościową optymalnie dostosowaną do ich wieku i stylu życia. Podczas gdy piękne siano doskonałej jakości bardzo przemawia do ludzkich zmysłów (pomyślcie tylko, jak pięknie pachnie i wygląda siano z lucerny!), to tak naprawdę będzie ono optymalną paszą jedynie dla bardzo niewielkiego odsetka koni. Większość z nich lepiej skorzysta z siana średniej jakości, a nawet takie średnie siano może być zbyt dobre dla koni skłonnych do otyłości, więc właściciele takich koni powinni szukać siana z dojrzałych traw, wolnego od kurzu, pleśni i chwastów.

Dopilnujmy też, by siano się nie marnowało. Niektóre konie lubią ścielić sobie sianem, co nie jest zbyt ekonomiczne. Aby tego uniknąć, odważajmy dawkę siana i podawajmy je w ilości od 1,25% do 2% masy ciała konia na dzień, a także korzystajmy z paśników spowalniających jedzenie, na przykład takich jak Haygain Forager, oraz z siatek na siano.

Po sianie i trawie pora zająć się paszami treściwymi. W diecie wielu koni, szczególnie młodych i rosnących, wyczynowych oraz klaczy i ogierów hodowlanych na niektórych etapach rozrodu, musi się znaleźć bogate źródło energii. Oczywiście najlepiej jest żywić konie pochodzącą od sprawdzonej firmy paszą energetyczną o odpowiednim dla takich koni składzie, jednak możemy dokonać pewnych cięć w kosztach, podając zboże, na przykład owies, i uzupełniając je balancerem, który zapewni odpowiednią ilość białka, witamin i minerałów. Przykładem takiego rozwiązania jest GAIN Cereal Balancer Mix, przeznaczony do uzupełniania diety opartej na owsie.

Wreszcie należy skrupulatnie ocenić podawane koniowi suplementy. Podawanie niektórych składników w zbyt dużej ilości zdarza się wtedy, kiedy koń dostaje kilka różnych suplementów jednocześnie. Wielu koniom o podobnych potrzebach żywieniowych można podawać jeden suplement, zawierający wysokiej jakości składniki na kopyta, sierść, stawy oraz dawkę antyoksydantów (selen, wit. C, wit. E). Takie rozwiązanie również umożliwi obniżenie kosztów.

Aby ocenić koszty żywienia w odpowiedniej perspektywie, powinniśmy przyjrzeć się raczej dziennej wysokości kosztów żywienia niż cenie poszczególnych produktów. Niektóre gotowe pasze mogą oczywiście być drogie, ale ich wysoka cena rozłoży się na dłuższy okres podawania.

Współpraca ze specjalistą żywieniowym ma wiele zalet, ponieważ regularnie prowadzona ocena diety przydaje się także samym właścicielom, ponieważ pozwala uniknąć niepotrzebnych wydatków.

https://ker.com/equinews/cost-conscious-feeding-of-horses/

Udostępnij Wpis:

Podobne Wpisy

0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz sklep

    Zapisz się na newsletter, by regularnie otrzymywać nowe informacje