Otrzymaj 20% RABATU przy pierwszym zamówieniu. Zapisz się do naszego newslettera i odbierz swój kupon!

Szukaj
Szukaj

Kwasy tłuszczowe omega-3 – korzystne dla zdrowia konia

Kwasy tłuszczowe omega-3 – korzystne dla zdrowia konia

To, co je koń, powinno być korzystne dla jego zdrowia, odporności, zdolności do wysiłku fizycznego, rozrodu, metabolizmu, długowieczności i tak dalej. Szczególny rodzaj kwasów tłuszczowych – kwasy omega-3, jest bardzo ważnym składnikiem w żywieniu koni, ponieważ wywiera wszechstronny dobroczynny wpływ na zdrowie zwierząt. Tymczasem wielu właścicieli koni, słysząc określenie “kwasy tłuszczowe” w kontekście żywienia koni zastanawia się, co to może oznaczać i zadaje uzasadnione pytania: Czym są kwasy tłuszczowe? Czy są niezbędne? Jakie korzyści czerpie z nich koń?

Tłuszcze w końskiej diecie

Tłuszcz stanowi stosunkowo niewielką część naturalnej diety konia, ponieważ świeża trawa zawiera jedynie 4% lub mniej tego składnika. Jest on jednak bardzo ważny, ponieważ stanowi element budulcowy komórek, jest istotnym źródłem energii, wchodzi w skład wielu hormonów lub jest niezbędny do ich wytwarzania. Tłuszcze są też nośnikami witamin A, D E i K, oraz innych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego.

Tłuszcze stanowią doskonałe źródło energii, dlatego często stosowane podajemy je koniom zbyt chudym. Kilogram tłuszczu zawiera ponad dwa razy więcej kalorii niż kilogram białka lub cukrów. Dodatek tłuszczu do diety zapewnia wiele korzyści, szczególnie koniom sportowym – opóźnia moment wystąpienia uczucia zmęczenia i stanowi alternatywne źródło energii dla mięśni, co jest szczególnie potrzebne koniom wrażliwym, które powinny dostawać pasze o niewielkiej zawartości cukrów prostych i skrobi. Ponadto w czasie treningu organizm jest w stanie uzyskać energię z tłuszczów zamiast z glukozy, co zmniejsza szanse na “zakwasy” w mięśniach po treningu lub zawodach. Tłuszcze obniżają również poziom hormonów stresu we krwi. Ponadto trawienie tłuszczów nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi, dzięki czemu nie zwiększa nerwowości u konia.

Tłuszcze w diecie są ważne dla prawidłowego stanu zdrowia konia, jednak niektóre rodzaje tłuszczów są lepsze niż inne. Organizm konia nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć dwóch z nich – kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dlatego są one określanie mianem “niezbędnych”. Są one kluczowe dla wielu czynności życiowych, wpływając na działanie mózgu, wzrok, skórę, włosie, stan kości, produkcję hormonów nadnerczy i hormonów płciowych, a także na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.

Równowaga yin i yang – kwasy omega-6 a kwasy omega-3

Będąc zwierzętami roślinożernymi, konie przystosowały się do naturalnej diety zawierającej prawie pięć razy więcej kwasów omega-3 niż omega-6. Tymczasem okazuje się, że typowa dieta współczesnych koni udomowionych dostarcza im prawie 18 razy więcej kwasów omega-6 niż omega-3, co może zwiększać ryzyko różnych problemów ze zdrowiem. Oczywiście, konie potrzebują obu rodzajów kwasów, ale kluczowe są ich wzajemne proporcje w diecie, dlatego powinniśmy zadbać, by żywienie naszych wierzchowców jak najskuteczniej imitowało naturalną dietę ich dzikich pobratymców.

Kwasy omega-6

Ten rodzaj kwasów tłuszczowych odpowiada za:
* stymulację wzrostu sierści i rogu kopyt
* prawidłowy stan kości
* regulację metabolizmu
* prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego
* zdrowie układu rozrodczego.

Naturalne siano i trawa zazwyczaj zawierają wystarczająco dużo tych kwasów, by zaspokoić końskie potrzeby, więc u żywionych nimi koni rzadko kiedy trzeba suplementować te kwasy, a ich nadmiar może być szkodliwy. Trzeba przy tym pamiętać, że konie jedzą również pasze o bardzo wysokiej zawartości kwasów omega-6, na przykład kukurydzę, owies i jęczmień.

Oleje roślinne takie, jak olej kukurydziany czy olej z zarodków pszenicy, są często stosowane do poprawy kondycji i stanu sierści, powinniśmy więc również się im uważnie przyjrzeć, ponieważ zawierają ogromne ilości kwasów omega-6.  Lepiej nie podawać oleju kukurydzianego koniom chudym, ponieważ zawiera on tak dużo kwasów omega-6, że może wywołać stan zapalny układu pokarmowego, przez co koń będzie gorzej trawił pasze i będzie mu trudno przytyć.

Kwasy omega-3

Świeża trawa, lucerna i koniczyna to doskonałe naturalne źródła kwasów omega-3 i kwasów omega-6 w optymalnych proporcjach. Niestety w sianie z tych roślin zawartość tych związków szybko i drastycznie spada, ponieważ podczas koszenia, suszenia i przechowywania siana większość kwasów tłuszczowych ulega zniszczeniu.

Siemię lniane jest idealnym składnikiem, który uzupełni braki kwasów omega-3 w sianie, zbilansuje dietę zawierającą zboża lub gotowe pasze treściwe lub po prostu korzystnie wpłynie na ogólne zdrowie zwierzęcia. Mielone stabilizowane siemię lub tłoczony na zimno olej lniany to doskonałe źródła kwasów omega-3. Warto pamiętać, że aby maksymalnie wykorzystać dobroczynny wpływ tych kwasów na zdrowie konia, należy ten olej podawać codziennie.

Efekt omega-3: bezpośredni wpływ suplementacji na zdrowie konia

Konie mogące korzystać z pastwiska raczej nie będą potrzebowały suplementacji kwasami omega-3 i omega-6, jednak dodatek oleju lnianego do paszy jest w stanie wywrzeć dodatkowy pozytywny wpływ na jego zdrowie.

Najważniejszym efektem działania kwasów omega-3 jest ograniczanie i eliminacja stanów zapalnych. Wspierając ograniczenie stanów zapalnych w organizmie , kwasy omega-3 pomagają koniom o delikatnej skórze lub cierpiącym na sezonowe alergie, a także pomagają redukować szanse na poważne zwyrodnienia stawów.

https://www.platinumperformance.com/articles/big-little-fats.html

Udostępnij Wpis:

Podobne Wpisy

0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz sklep

    Zapisz się na newsletter, by regularnie otrzymywać nowe informacje