Energia, którą konie wykorzystują do wzrostu i rozwoju, pracy oraz zabawy, pochodzi z fermentacji włókna w jelicie ślepym i grubym. Źródłem włókna w końskiej diecie zwykle jest trawa lub siano, jednak dysponujemy też innymi paszami objętościowymi, które są w stanie dostarczyć zwierzęciu dodatkowej energii, korzystnie wpływają na stan przewodu pokarmowego i stanowią doskonałe źródło włókna dla koni mających problemy z przeżuwaniem siana lub trawy. Jedną z takich pasz są wysłodki buraczane – bogate źródło energii z łatwostrawnego włókna, które wspiera rozwój zdrowej mikroflory jelita grubego i ślepego.
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym przetwórstwa buraków cukrowych. Pozyskuje się z nich cukier, natomiast materiał roślinny pozostały po wypłukaniu cukru to właśnie wysłodki. Taki proces obróbki sprawia, że wysłodki zawierają minimalną ilość węglowodanów.
Na rynku zwykle dostępne są wysłodki suszone z dodatkiem melasy lub bez tego składnika. Zawartość cukrów w wersji niemelasowanej nie jest wyższa niż 10%, dzięki czemu są one bezpieczną pasza dla koni wymagających diety niskocukrowej. Z kolei wysłodki melasowane zawierają średnio do 15% cukrów.
Wysłodki są uważane za rodzaj prebiotyku, co oznacza, że korzystnie wpływają na mikroorganizmy zasiedlające jelito grube i ślepe. Odporna, prawidłowo funkcjonująca flora bakteryjna ma niebagatelny wpływ na zdrowie zwierzęcia. Jednak pomimo doskonałych własności prebiotycznych, wysłodki nie powinny być jedynym źródłem włókna w końskiej diecie. Zawierają one mało białka (zwykle około 8-10% białka surowego), są bogate w wapń, ale jednocześnie pozbawione witamin i mają bardzo niewiele pozostałych składników mineralnych. Zgodnie z wynikami badań przytaczanych w publikacji dotyczącej zaleceń żywieniowych dla koni Nutrient Requirements of Horses, dieta złożona w 45 do 55% z wysłodków nie wpływa wprawdzie niekorzystnie na konie, jednak trzeba pamiętać, że konie jedzące wyłącznie wysłodki nie otrzymają wystarczającej dawki kluczowych składników odżywczych.
Możemy wykorzystać wysłodki, by pomóc przybrać na wadze koniom zbyt chudym, ponieważ wartość energetyczna tej paszy to 2000 kcal na kilogram (jeden litr suchych wysłodków w formie wiórków waży około 300—600 gramów). Produktem ubocznym fermentacji bakteryjnej wysłodków w jelicie ślepym i grubym są lotne kwasy tłuszczowe, które następnie są wchłaniane do krwi i wykorzystywane jako źródło energii. Ten rodzaj substancji, w przeciwieństwie do cukrów prostych i skrobi, nie powoduje skoku poziomu glukozy ani insuliny, a pochodząca z niego energia jest uwalniana powoli, stabilnie i przez dłuższy czas. Wysłodki są też powszechnie spotykanym dodatkiem do gotowych pasz treściwych, ze względu na dużą wartość energetyczną i korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy. Przykładem paszy z dodatkiem wysłodków jest przeznaczona dla koni wrzodowych, łatwo stresujących się oraz wymagających diety niskoskrobiowej pasza RED MILLS Horse Care 10.
Wysłodki mogą stanowić też dodatek do głównej diety. Lepiej jest je podawać po namoczeniu, ponieważ dobrze wchłaniają i utrzymują wilgoć, dzięki czemu są przydatne, jeśli chcemy zapewnić koniowi dodatkową porcję wody. Suche wysłodki w formie wiórków nie pęcznieją w przełyku ani w żołądku konia, jeśli zostaną podane w odpowiedni sposób. Z kolei używając wysłodków granulowanych (na przykład PuraBeet firmy Simple System) należy je zawsze namaczać, ponieważ są one dość twarde, a poza tym mocno pęcznieją w kontakcie z wodą.
Wysłodki są niesłusznie oskarżane o powodowanie zadławień u koni. Tymczasem zadławienie może wystąpić przy jedzeniu jakiejkolwiek paszy, również objętościowej, jeśli koń będzie jadł szybko i łapczywie, połykając kęsy bez należytego przeżuwania.
Podsumowując – wysłodki buraczane są doskonałym źródłem energii oraz pozytywnie wpływają na zdrowie przewodu pokarmowego.